Cees van der Laan stopt als hoofdredacteur van Trouw

10/01/2024

Cees van der Laan stopt als hoofdredacteur van Trouw. Na tien jaar de krant te hebben geleid, vindt hij het tijd het stokje over te geven.

Van der Laan (62) werkt sinds 1999 bij Trouw. Hij trad op 1 januari in 2014 aan als hoofdredacteur na eerder chefsfuncties te hebben bekleed op de politieke redactie en de nieuwsdienst. Sindsdien maakte Trouw een transitie door van een papieren krant met één deadline naar een nieuwstitel die op allerlei digitale platformen verschijnt, en op tal van momenten publiceert.

Desgevraagd ziet Van der Laan het als een van zijn belangrijkste prestaties dat het eigen karakter van Trouw daarbij overeind is gebleven. “We hebben Trouw als journalistiek merk sterk kunnen profileren en we hebben dat altijd gedaan vanuit onze oorspronkelijk christelijke waarden.” Ook is de krant financieel zeer gezond.

Onder zijn leiding voerde Trouw veel vernieuwingen door, zoals de fusie tussen de redactie Duurzaamheid en Economie, de versterking van de online redactie, en de fusie van de zaterdagbijlagen Tijd en Letter&Geest tot het huidige Tijdgeest. Bovendien investeerde Trouw fors in onderzoeksjournalistiek en journalistieke samenwerking, zowel nationaal als internationaal. Zo publiceerde de krant over de PanamaPapers en won ze prijzen met onthullingen over de Toeslagenaffaire, de financiering van Syrische verzetsgroepen en de bijwerkingen van medische hulpmiddelen.

Als dieptepunt in zijn tijd als hoofdredacteur ziet Van der Laan de journalistieke fraude gepleegd door een Trouw-redacteur. Die fraude kwam in 2014 naar boven. Wel zorgde de affaire volgens Van der Laan voor een forse verbetering van de interne kwaliteitscontroles.

Van der Laan blijft na zijn vertrek aan Trouw verbonden. De benoeming van zijn opvolger zal nog enige maanden in beslag nemen.

[Please provide an image]